Contactgegevens
 
Dorpstraat 20
2742 AJ Waddinxveen
Nederland
Route
 
Tel. 0182-632393

info@miedema-edelsmid.nl
Recensie Saskia en Pascal Wij zijn Saskia en Pascal en wilden iets speciaals als trouwring, iets wat je niet zomaar bij elke juwelier kan kopen. Na een avondje ”Googlen” kwamen we bij edelsmid Dick Miedema terecht. Wat ons vooral aantrok was dat je één op één begeleiding krijgt. We zijn zaterdag 10 januari 2009 langs geweest voor een kennismaking. Het was een prettig, ontspannen gesprek waarin we onze ideeën konden doorspreken en we tot een ontwerp kwamen. We wilden een ring die in een andere ring kan draaien, een geelgouden ring met een draaiende witgouden binnenring.

Zaterdag 21 maart 2009 was DE dag dat we onze trouwringen gingen maken. Onder het genot van een kop koffie had Dick het één en ander verteld over het verloop van de dag en hoe hij dacht dat we het beste konden beginnen.

We begonnen met één stuk achtkantig witgoud dunner en platter te walsen, tot we één lange staaf hadden die we in tweeën konden knippen, één voor Saskia en één voor Pascal. Deze staafjes hadden de afmetingen van de binnenringen in platte vorm. Deze platte staafjes zaagden en vijlden we op de juiste lengte daarna gingen we ze rond buigen met een handig buig apparaatje. De binnenring begon nu op een ring te lijken, alleen nog de las solderen, deze las netjes vlak vijlen, polijsten en lunchen maar. De eerste ringen waren een feit. Wat prettig was, is dat Dick alles voordoet met afval stukjes/ringen.

De geelgouden ringen waren twee maten kleiner ingekocht, dit in verband met het later oprekken van de geelgouden ring. Eerst moesten we een groef voor de witgouden ringen in de geelgouden ringen maken. Dit was een lastige klus. Eerst de ring rondom aftekenen, daar waar de witgouden ring zou komen en dan langs het lijntje inzagen met een soort figuurzaag. Toen dit gelukt was konden we tussen de gezaagde lijntjes een groef vijlen, ongeveer 1 millimeter diep, dit viel goed tegen, goud is toch harder dan je denkt. Het harde werk werd beloond met een mooie groef waar onze witgouden ring in paste. Nu volgde het geheim van de smid, de geelgouden ring werd over een taps lopende staaf geschoven en de witgouden ring werd met de hand in het gevijlde groefje gehouden, vervolgens draai je aan een handel en de geelgouden ring wordt naar beneden over de steeds dikker wordende staaf geduwd. Dit doe je met kleine stukjes, de ring wordt iedere keer om gedraaid net zo lang tot de ring op de juiste maat is. We hebben nu een ring in een ring WOUW wat gaaf en het kan nog draaien ook. Nog een paar dingen zoals de buitenring afronden en het geheel polijsten. Dick heeft de ringen tenslotte nog voor ons gegraveerd. Het was een hele leuke en leerzame dag die we niet snel vergeten.