Contactgegevens
 
Dorpstraat 20
2742 AJ Waddinxveen
Nederland
Route
 
Tel. 0182-632393

info@miedema-edelsmid.nl

Recensie trouwringen maken

Het duurde even, maar toen had Loes Niek overgehaald om zelf trouwringen te maken. Hoe zou het immers mogelijk zijn om ongeoefend zoiets bijzonders te maken? Je wilt toch niet dat je jarenlang met een of ander misbaksel om je vinger loopt?

Loes volgde al een tijdje de cursus edelsmeden bij Dick en wilde graag samen met Niek de eigen trouwringen maken. Een ring die van Niek's overleden vader is geweest, wilden we omsmelten en verwerken in onze trouwringen.

Voor het ontwerp zijn we van te voren bij Dick langs geweest, die ons rustig uitleg gaf over de mogelijkheden. We hebben toen een doos vol voorbeelden gezien om te kijken wat ons het mooist leek. We kozen voor een simpel ontwerp met een hamerslag-structuur, met voor Loes een klein briljantje op de voorkant van de ring. Ook hebben we die dag de maten gemeten en de dikte bepaald van de ring, zodat Dick het goud kon bestellen.

We hebben getwijfeld tussen 14 karaats en 18 karaats goud, uiteindelijk hebben we gekozen om de ringen van 18-karaats goud te maken, vanwege de warme, donkere kleur. Dick heeft diverse telefoontjes hierover van ons gehad en daarin ook kunnen adviseren. De ring van Niek's vader was van 14-karaats goud, waardoor Dick een berekening moest maken om tot een 18-karaats legering te komen.

Op de dag van de workshop zelf lag naast de oude ring, een staafje goud en wat klompjes fijngoud klaar. Met de brander hebben we dit flink verhit, zodat de verschillende goudklompjes samensmolten en we dit tot een staafje konden gieten. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Na een aantal pogingen van onze kant, heeft Dick uiteindelijk een staafje kunnen gieten.

Daarna hebben we dit staafje gewalst en doormidden gezaagd. Niek heeft toen gewerkt aan een ring voor Loes en andersom. Na wederom walsen, op maat maken, buigen en solderen, hebben we de ringen bewerkt met een oude geroeste pikhouweel om een subtiele hamerslag te krijgen.
We vonden het beiden heel bijzonder en leuk om samen aan de ringen te werken. Niek, die het allemaal voor het eerst deed, ging het bijzonder goed af. Al met al was het relaxte en heel leuke dag, met goede uitleg van Dick met koffie en koekjes tussendoor. Op het einde van de dag liggen daar twee heel bijzondere zelf ontworpen ringen, die we straks elke dag zullen dragen

Het is dus heel goed mogelijk onder goede begeleiding, in alle rust en met de juiste apparatuur zelf trouwringen te maken, we kunnen het iedereen aanraden!